SISTEME DE STINGERE PRIN INUNDARE CU GAZE ECOLOGICE SI RESPIRABILE

 In functie de destinatia si sistemul constructiv , recomandam una din urmatoarele solutii:
1. Sisteme complete de stingere cu gaz INERGEN
Instalaţiile automate de stingere a incendiilor cu gaz INERGEN se utilizează în spaţii în care este necesar un mediu electric neconductiv, iar zona protejată este în mod normal ocupată.
INERGEN-ul este o substanţă de stingere compusă din amestecul a trei gaze (ce reduc concentraţia de oxigen): 52% azot, 40% argon şi 8% dioxid de carbon.
Gazul INERGEN stinge incendiul prin reducerea concentraţiei de oxigen sub nivelul de întreţinere a arderii. După deversarea gazului INERGEN, persoanele pot să respire confortabil, întrucât creşterea concentraţiei de dioxid de carbon măreşte ritmul respirator şi creşte capacitatea de a asimila oxigen a organismului.
Este singurul gaz testat pe subiecţi umani şi, în consecinţă, acceptat oriunde în lume.
Instalaţia conţine gaz INERGEN, stocat în fază gazoasă în recipiente din oţel înalt aliat la presiunea de 150 bar, 200 bar sau 300 bar. Pentru descărcare există dispozitive manuale sau automate. Substanţa este distribuită şi descărcată în zona protejată prin intermediul unei reţele de distribuţie (conducte) şi duze fixe care asigură o descărcare uniformă.

SISTEME INERGEN (2008)

2. Sisteme ecologice complete de stingere pe bază de azot, argon, Novec 1230,  FM 200
Novec 1230 lichid este un fluoroketon, care ofera o serie de avantaje importante pentru inlocuirea halonului conventional. Stingand prin efectul sau de racire, Novec 1230 lucreaza ca un fluid de gaz, dar acesta este un lichid la temperatura camerei. Deoarece nu este stocat din fabrica in cilindri sub presiune, Novec 1230 lichid este usor de manevrat si reincarcat. Sistemul cu fluid Novec 1230 permite utilizarea mai eficienta a spatiului si necesita aproximativ acelasi numar de cilindri ca agenti halocarbon conventionali.
Novec 1230 lichid este non-coroziv, non conductor si se evapora rapid, deci nu va deteriora active de mare valoare. Are grad de vaporizare mai mare de cincizeci de ori decat apa  si, spre deosebire de spume si pulberi nu lasa reziduuri murdare, permite sistemelor sa ramana operationale.
Novec 1230 lichid este un agent de stingere foarte eficient care poate fi folosit pentru diverse aplicatii. Este ideal pentru riscuri speciale: spatii cu o importanta capitala pentru mentinerea echipamentelor de mare valoare

Kaufland Bucuresti Romania (2011)
Kaufland Pitesti Romania (2011)

3. Sisteme complete de stingere pe bază de CO2
CO2 este un gaz incolor, inodor şi care nu conduce curentul electric. El stinge incendiul prin scăderea concentraţiei oxigenului în spaţiul respectiv şi are ca efect secundar răcirea. Inhalarea acestui gaz, chiar şi la nişte concentraţii mici, poate provoca asfixierea (insuficienta oxigenare a sângelui), fapt care trebuie luat în considerare.
Sistemul de stingere prin inundare totala cu dioxid de carbon se realizeaza numai la incinte inchise la care golurile existente (usi, ferestre, trape, tubulaturi etc.), pot fi inchise inainte sau simultan cu inceperea deversarii dioxidului de carbon. Prin inundare totala se pot stinge incendiile de suprafata, incendiile declansate in masa de material combustibil solid sau incendiile produse la generatoare sau echipamente electrice.
Pentru stingerea incendiilor prin inundare totala, intreg spatiul incintei protejate trebuie sa fie umplut cu dioxid de carbon astfel incat concentratia de oxigen sa scada in timpul cel mai scurt posibil sub valoarea de mentinere a arderii.
Punerea automata in functiune a instalatiilor fixe de stingere a incendiilor cu dioxid de carbon poate fi cu actionare pneumatica, mecanica, electrica, pneumo-mecanica, electrica combinata cu pneumatica (pentru sistemele de joasa presiune), electrica combinata cu pneumo-mecanica (pentru sistemele de inalta presiune) sau cu alte sisteme de actionare.